Τι προκαλεί την τριχόπτωση;

Επιστροφή
ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ;

Χάνουμε μέχρι και 100 τρίχες κατά μέσο όρο την ημέρα.

Κατά μέσο όρο υπάρχουν 100.000 έως 150.000 τρίχες στο κεφάλι μας, ακόμα και με την «φυσική» πτώση των 100 τριχών την ημέρα. Επομένως, είναι απόλυτα φυσιολογικό να χάνουμε κάποιες τρίχες μετά από το μπάνιο ή το βούρτσισμα των μαλλιών. Τα μαλλιά έχουν έναν προγραμματισμένο κύκλο ζωής και ανανεώνονται συνέχεια.

ΜΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ…

Ο κύκλος ζωής της τρίχας είναι μία διαδοχή τριών φάσεων

Στην πορεία της ζωής της, η τρίχα θα ακολουθήσει κατά μέσο όρο 25 έως 30 κύκλους. Η ζωή μιας τρίχας είναι μια διαδοχή τριών φάσεων, κατά την διάρκεια των οποίων, η τρίχα αναπτύσσεται, παλινδρομεί και στο τέλος πέφτει.

 1. Η ΑΝΑΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ (ΖΩΗ):
  Είναι η φάση ανάπτυξης της τρίχας, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά. Διαρκεί 2 έως 6 χρόνια για τους άνδρες και αφορά το 85% των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής μας.
 2. Η ΚΑΤΑΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ (ΑΝΑΠΑΥΣΗ):
  Είναι η φάση μετάβασης, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν. Διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες και αφορά περίπου το 1% των μαλλιών.
 3. Η ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ (ΠΤΩΣΗ):
  Είναι η φάση της πτώσης της τρίχας, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι νεκρές τρίχες θα αποσπαστούν από το τριχωτό. Διαρκεί περίπου 3 μήνες και αφορά το 14% των μαλλιών.

Γενετικοί παράγοντες συγκριτικά με περιβαλλοντικούς

Η διαδοχή των τριών φάσεων του κύκλου ζωής της τρίχας επηρεάζεται ιδιαίτερα από γενετικούς (ορμονικούς και αγγειακούς) και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

1ΑΝΑΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ

ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Διάρκεια: 3 έως 6 χρόνια / 85% των μαλλιών

2ΚΑΤΑΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ

ΦΑΣΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
Ο τριχοθύλακας γίνεται ανενεργός
Διάρκεια: 3 εβδομάδες / 1% των μαλλιών

3ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΦΑΣΗ

ΦΑΣΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
Διάρκεια: 3 μήνες / 14% των μαλλιών

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

Αν και η πτώση 100 τριχών την ημέρα είναι κάτι φυσιολογικό, αν παρατηρείτε σταδιακή αραίωση των μαλλιών σας, δηλαδή αραιά σημεία γύρω από τον κροταφικό λοβό ή την κορυφή του κεφαλιού σας, τότε σίγουρα παρουσιάζετε σημάδια χρόνιας τριχόπτωσης.

Είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο που αγγίζει 1 στους 2 άντρες στην ηλικία των 40 και μπορεί να έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο.

1 στους 2 άντρες* επηρεάζεται από χρόνια τριχόπτωση στην ηλικία των 40

Στην περίπτωση της χρόνιας τριχόπτωσης, η τρίχα δεν αντικαθίσταται αφού πεθάνει. Η φάση ανάπτυξης (αναγενής) μειώνεται, η διαδοχή του κύκλου ζωής της τρίχας επιταχύνεται, οδηγώντας πρόωρα στην αραίωση και στην δημιουργία λιγότερων νέων τρίχων. Οι παράγοντες που εμπλέκονται είναι μερικώς ορμονικοί και αγγειακοί.

Στους άνδρες η τριχόπτωση επηρεάζει το μπροστινό μέρος της κεφαλής και τους λοβούς και έτσι εμφανίζεται ένα άδειο σημείο στην κορυφή του κεφαλιού. Η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η μείωση, χαρακτηριστικό της χρόνιας τριχόπτωσης, είναι συχνά κληρονομικής φύσεως.

Αγγίζει περίπου 10 εκατομμύρια άνδρες στην Γαλλία

Εάν κάποιος στην οικογένειά σας εμφάνισε τριχόπτωση, υπάρχει 80% πιθανότητα να επηρεάσει και εσάς μέχρι την ηλικία των 40, αν δεν λάβετε προληπτικά μέτρα. Αγγίζει περίπου 10 εκατομμύρια άνδρες στην Γαλλία!

*F. Camacho, W. Montagna. Trichologie: Maladies du follicule pilosébacé. Grupo Aula Médica. 1997:323-341
** Cameron Chumlea W. et al. Family History and Risk of Hair Loss. Dermatology 2004:209:33-39

Υπάρχει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης
για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη σοβαρότητα της αλωπεκίας:

Η ΚΛΙΜΑΚΑ HAMILTON

 • DUCRAY - neoptide 1
 • DUCRAY - neoptide 2
 • DUCRAY - neoptide 3
 • DUCRAY - neoptide 4
 • DUCRAY - neoptide 5
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

15 χρόνια έρευνας Περισσότερες από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις

Χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας για να αποκαλυφθεί ένας πολύ βασικός παράγοντας της ανδρικής τριχόπτωσης που έμεινε ανεξερεύνητος μέχρι σήμερα:
ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ WNT.

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη που ανοίγει νέες προοπτικές αγωγής.

Τα πάντα συμβαίνουν στην καρδιά της τρίχας